Expertiza mi-am format-o la început în mediul universitar unde m-am implicat încă din studenție în proiecte de cercetare și cercuri de specilialitate. Apoi am fost tutore la diverse discipline, petrecând mult timp în compania profesorilor mei din facultate și desigur, “furând” meserie de la ei.
În anul 3 de facultate am început să mă formez în psihoterapie având norocul ca atunci să vină în România formatori americani de la Institutul Albert Ellis, New York. Aceste formări le-am continuat în următorii 2-3 ani, cu formatori atât din țară cât mai ales din străinătate, pe subiecte foarte diverse: ADHD, depresie, tulburări de personalitate, tulburarea obsesiv-compulsivă, evaluarea clinică, hipnoză și hipnoterapie și multe alte subiecte, susținute de mulți specialiști.
Un rol deosebit l-a avut masteratul de psihologie clinică și psihoterapie pe care l-am urmat la UBB unde am fost prima generație care am facut masterat de 2 ani (deși făcusem și licența 4 ani). Au meritat cei doi ani, timp în care am învățat enorm de multe atât de la profesori și profesioniști din țară, dar și invitați de la universități sau institute din SUA. Aș lungi mult prea mult acestă secțiune dacă m-aș referi la fiecare om care mi-a influențat cariera profesionala și de la care am învățat ceva, fiecaruia în parte îi mulțumesc și sunt recunoscătoare. Nu în ultimul rand, doctoratul pe care l-am facut la UBB sub coordonarea prof. Daniel David mi-a desăvârșit studiile universitare. Am ales sa studiez obezitatea și modul în care psihoterapia poate ajuta persoanele cu obezitate să depășească această problema și să ajunga nu doar la o greutate normală, ci și la un stil de viață sănătos. Asta m-a atras initial spre psihologie: fascinația pe care o găseam observând oameni care, deși știau că un anumit lucru e nociv pentru ei (alcool, mâncare, droguri, jocuri de noroc) și își doreau să se oprească, totuși nu reușeau și continuau să facă exact acel comportament care îi făcea bolnavi, nefericiți și îi apropia de distrugere. Doctoratul a fost revelator pentru mine pentru că am învațat enorm nu doar despre obezitate și psihicul uman (citind enorm), dar am descoperit și de ce efort sunt capabilă. Am fost mândră de doctoratul meu la final deși a fost un drum foarte greu.
Toate experiențele mele de învățare academică (facultatea, masteratul, doctoratul, programele de formare, workshopurile și conferintele știintifice la care am participat) mi-au oferit pe scurt: dezvoltare personală, abilități de căutare și folosire a informației științifice relevante, aprecierea caracterului evidence-based (bazat pe dovezi) al practicii clinice, respectul pentru știință (făra a cădea însa într-o admirație exagerată și a face din știință o religie în care să cred orbește).
Și pentru că găsesc mereu ceva fascinant de descoperit în psihicul uman nu m-am oprit din învățat. Pentru că mereu m-au provocat fie clienți din cabinet, fie evenimente din viața mea personală să descopăr mai mult și să înțeleg și mai profund. În psihoterapie am parcurs formări profesionale de lungă durată în terapie rațional emotivă și comportamentală (o formă specifică de terapie cognitiv-comportamentală). Am devenit apoi interesată de terapia de cuplu IMAGO întrucât terapia cognitiv-comportamentală nu îmi oferise suficient pentru a lucra eficient cu cuplurile. Am explorat și terapia centrată pe scheme într-un program de formare cu David Edwards. Am început și momentan am pus puțin pe pauză și o formare în terapia somatică Somatic Experiencing. Dar inima mea a rămas la Imago: am continuat toate nivelurile de formare posibilă alături de mentorul meu, Rebecca Sears, finalizând pe rând certificările internaționale ca terapeut Imago, clinician avansat Imago, prezentator de workshop Imago, supervizor în terapia relațională Imago. Iar în prezent sunt în formare pentru a deveni la rândul meu formator în terapia relațională Imago.
Aceste formări de lungă durată au fost completate de-a lungul timpului cu formări de scurtă durată pe teme mai specifice (atașament, cercul siguranței, tulburări specifice s.a.). Una din convingerile mele fundamentale este că mereu avem ceva de învățat, așa ca e sigur ca vor urma și alte formări.