Copilul tau va trebui sa treaca printr-o procedura medicala dureroasa. Ce poti face?
ca parinte, iti cunoști copilul cel mai bine și astfel poti foarte bine asista personalul sa-l ajute pe copilul tau sa faca fața procedurii sau interventiei chirurgicale
fii onest și calm atunci cand spui copilului tau despre procedura și raspunde la intrebarile lui
decide cu privire la strategiile de cooperare pe care tu și copilul tau le considerați a fi cele mai utile
in general, este de ajutor pentru un copil sa aiba un parinte prezent in timpul unei proceduri dureroase și / sau atunci cand copilul tau se trezește dupa interventia chirurgicala. Daca te simțiț in imposibilitatea de a fi prezent, gandieste-te la o alta persoana cu care copilul tau se simte in siguranta.
Cum pot ajuta parintii?
discuta cu medicul copilului despre procedura / operația care a fost programata.
ofera copilului informații simple și oneste - un ghid bun este sa raspunzi la cele 5 intrebari de baza ... Cine? Ce? Unde? Cand? De ce? (de exemplu, Dr. X va face y)
raspunde la orice intrebare pe care copilul o poate avea. Daca nu știi raspunsul la intrebarile copilului incearca sa il afli (de exemplu, spune-i ca nu știi, dar veti intreba impreuna medicul sau asistenta)
explica motivul și natura procedurii inainte de ziua in care aceasta este programata deoarece poate nu vei mai avea aceasta sansa in ziua respectiva.
ar putea fi util sa aduceti cu voi orice jucarii cu care copilul se simte confortabil. De exemplu, un ursuleț, papusa, patura, carte. Articolele familiare pot fi reconfortante
este foarte util pentru un copil sa aiba un parinte prezent in timpul unei proceduri dureroase și / sau atunci cand copilul se trezește dupa operație. Daca te simți in imposibilitatea de a fi prezent, gandeste-te la un alt adult cu care copilul este confortabil si roaga-l sa fie prezent.
cercetarile au aratat ca distragerea atentiei este utila in reducerea durerii si anxietatii in timpul procedurilor. Distragerea atenției implica ajutarea copilului tau sa se concentreze pe alte lucruri decat procedura medicala; de exemplu, sufland baloane, uitandu-se la carți ilustrate, vizionand un film, un joc sau o aplicație, jucandu-se cu alte jucarii preferate sau cantand.
folosirea unor strategii de relaxare pot fi, de asemenea, de mare ajutor, dar este important ca acestea sa fie practicate in prealabil acasa. In special pentru copiii cu anumite afectiuni cronice care necesita proceduri medicale dureroase frecvent sau cu o anumita regularitate, merita sa investiti timp pentru a invata acasa tehnici de relaxare pe care sa le poata folosi la nevoie in timpul procedurilor. Exista multe modalitați de relaxare. Unele dintre acestea includ:tehnici de respirație lenta
imagini ghidate: aceasta tehnica implica copilul dumneavoastra sa se imaginez intr-un loc preferat si sa isi imagineze ceea ce poate vedea, auzi, simți, gusta și mirosi
tehnici de relaxare musculara: incepand de la a relaxa parti ale corpului pornind de la degetele de la picioare și lucrand lent pana la cap
ascultand muzica (daca copilul trebuie sa stea nemiscat, ajuta mult o muzica relaxanta și lenta)
Laudați-va copilul pentru orice incercare de a folosi strategii de coping utile. De exemplu:
"ai folosit urechile ascultand"
"te descurci foarte bine cu respiratia profunda lenta ..."
"ai folosit cuvintele tale sa ne spui ..."
"ce treaba minunata faci punctand toate stelele"
"ti-ai tinut bratul nemiscat"
"mi-a placut modul in care ai suflat si ai facut bulele"
In cazul in care copilul plange din cauza durerii, el sau ea trebuie sa știe ca este OK sa se simta suparat si sa planga. Copilul nu trebuie sa fie curajos, nu ii impune asta, o va resimti ca o povara.
Poate fi de ajutor sa-i dai copilului un anumit control asupra a ceea ce se intampla (de exemplu, sa aleaga daca sa se așeze pe pat sau in bratele unui parinte, pentru procedura; ce metoda de distragere a atenției sa folositi in timpul procedurii; cine va vorbi cu ei in timpul procedurii). Aceste alegeri trebuie sa fie discutate mai intai cu asistenta și / sau medicul, astfel ca trebuie sa fie alegeri reale care pot fi urmate prin intermediul lor sis a nu reprezinte comportamente care sa incurce actul medical.
Este foarte indicat sa vorbesti cu copilul tau si dupa procedura, in special cu privire la ceea ce copilul tau a facut si l-a ajutat sa faca fața situatiei. Unii copii ar putea dori sa deseneze o imagine despre experienta. Acest lucru il ajuta pe copil sa ințeleaga mai bine ceea ce s-a intamplat și poate fi mai ușor, daca vor fi necesare mai multe proceduri in viitor.
Materiale traduse din :
Centrul pentru Cercetarea Durerii Pediatrice(Canada - http://pediatric-pain.ca/ )
http://pediatric-pain.ca/home/for-families/