Ieri am distribuit pe pagina mea de facebook un clip video infatisand 3 femei supraponderale in lenjerie, mandre de corpul lor, vorbind despre jignirile pe care le-au primit de-a lungul vremii pentru ca sunt mari. Neavand prea mult timp sa scriu am pus doar hashtag-ul pe care il folosesc la postari despre imaginea coporala (#bodyimage) si m-am asteptat la unele reactii critice. Postarea este una dintre cele mai nepopulare, cu probabil cel mai mic numar de like-uri si putine vizualizari. Pentru ca foarte multi dintre noi nu suntem de accord cu expunerea corpului unei personae supraponderale si cu incurajarea mandriei fata de propriul corp la o astfel de persoana. “Cum sa fie frumoasa daca e grasa? Cum sa fie mandra de corpul ei?” sunt gandurile care ne trec multora prin minte. O sa va rog sa aveti rabdare cu mine ca sa va demonstrez cat de nesanatoasa este aceasta atitudine si cum toti, la nivel de societate ne imbolnavim pentru ca avem o problema uriasa cu imaginea corporala si confundam trei concept care nu sunt suprapozabile: frumos – sanatos – slab.
In ceea ce priveste frumusetea, oamenii au avut mereu idei ciudate si schimbatoare despre frumusete, mergand pana la ritualuri de deformare a corpului uman in scopul frumusetii (legarea picioarelor in China, gatul foarte inalt din tribul Kayan), deformare care afecteaza starea de sanatate si functionalitatea corpului uman. Ca sa nu mai vorbim de standardele in schimbare de-a lungul secolelor: secolul 15 silueta plina, secolul 17 silueta tip clepsidra (obtinuta prin chinuirea femeilor cu un corset obtinut cu pretul uciderii unor biete balene, totul in scopul satisfacerii ideilor societatii despre frumusete), pana la silueta atletica fat-free de la sfarsitul secolului 19 incoace. Femeile, in mod deosebit (dar nu numai, standarde sociale despre frumusete sunt impuse si barbatilor, dar atitudinea sociala este mai blanda in privinta lor) nu au fost acceptate si lasate sa fie frumoase pur si simplu prin corpul lor asa cum creste si evolueaza el natural. Nu, societatea si-a impus “ideile” despre frumusete si bani, sanatate si resurse au fost sacrificate in scopul sanatatii. Astazi credeti ca stam mai bine? Nu, chiar mai rau. Industria de infrumusetare este una uriasa de la produse cosmetice, machiaj, impachetari si modelari coporale pana la chirurgie estetica. Cum sa fim frumoase pur si simplu? Nu, trebuie sa fim infrumusetate, desigur cu multi bani. Bun, sa trecem la sanatate.
In ultimele decade societatile dezvoltate si aflate in curs de dezvoltare s-au confruntat cu o epidemie de obezitate si complicatiile somatice asociate acesteia (boli cardiovasculare, diabet etc.). Organismele internationale au declarat razboi obezitatii si au declarat-o problema de sanatate publica de proportii epidemice. As putea sa va vorbesc zile in sir despre asta, am studiat in 4 ani la doctorat tot ce se putea studia dpdv psihologic despre obezitate si am incercat sa imbunatatesc tratamentul psihologic al obezitatii. Sunt multe persoane obeze, multe dintre ele sunt bolnave si masuri pentru imbunatatirea calitatii hranei si cresterea nivelului de activitate fizica trebuie luate. Dar nu toate persoanele obeze sunt bolnave. Si a fi gras nu inseamna neaparat a fi si bolnav cel putin in prezent si intr-un viitor apropiat. Sigur, sansele sa ajungi bolnav cresc pe masura ce kilogramele se aduna si anii trec. Dar simplul fapt de a fi obez nu inseamna ca esti si bolnav si la risc de deces prematur. Vreti dovezi? Va puteti uita aici, unde veti gasi mai multe studii care indica asa: persoanele obeze, dar active fizic sunt mai sanatoase decat persoanele cu greutate normala, dar sedentare. Asa ca nu, nu sunt suprapozabile nici slab cu sanatos, nici gras cu bolnav. Ce legatura dintre greutate si starea de sanatate este mediate de nivelul de activitate fizica. Si ce-are asta a face cu frumusetea? De ce o persoana obeza nu poate fi frumoasa? Daca e sanatoasa, plina de viata ca si femeile din clipul distribuit de mine? De ce sa nu le consideram frumoase? Ok, avem libertatea sa nu le consideram frumoase, dar nu avem libertatea sa le spunem lor ca sunt urate. Nimenui nu ar trebui sa i se spuna ca e urat, dezgustator, dizgratios indiferent de greutatea si forma corporala. Nimanui! Intr-o societate evoluata si civilizata cum ne consideram astfel de atitudini trebuie sanctionate pentru cinismul lor si judecata superficiala.
Siiii buba cea mai mare dintre toate: a fi slab. Avem o obsesie la nivel social pentru a fi slab. Sunt studii care arata ca inca din gradinita copiii considera persoanele frumoase ca fiind slabe. Toti isi doresc sa fie slabi si fetele si baietii, desi spre varsta pubertatii baietii incep sa isi doreasca sa fie slabi, dar cu muschi. Intr-un studiu despre stigmatizarea sociala a diferitor tulburari, obezitatea a fost gasita ca avand cea mai mare stigma sociala. Societatea nu suporta grasii, ne vrea pe toti pe acelasi calapod. Stiti care e problema? Obsesia asta cu a fi slab, impreuna cu razboiul declarat obezitatii de care va spuneam mai sus, stiti ce face? Ne imbolnaveste pe toti. Pentru ca a fi slab e idealul, a fi gras e dezastru. Si ca sa evitam dezastrul facem orice. Sau, daca am ajuns la dezastru ne autoflagelam pana atingem idealul.
Problemele de imagine corporala, tulburarile de dismorfism corporal (in care persoana considera ca propriul corp este diform desi dpdv obiectiv are un corp perfect normal), tulburarile de comportament alimentar (bulimie, anorexie, alimentarea compulsiva s.a.) sunt din ce in ce mai frecvente. Stiti ce chin si agonie traieste zi de zi o persoana care sufera de bulimie? Stiti cat chin indura o familie care se trezeste cu o fetita de 9 ani care nu mai vrea sa manance mai nimic sa nu se ingrase si dezvolta o anorexie care ii pune in pericol cresterea si dezvoltarea si intreaga viata? Stiti cat rau produce un comentariu nevinovat, o barfa intre prieteni (“Uite si la aia ce fund mare are!”; “Fii atenta cum arata!”; “Vai ca eu n-as iesi din casa sa arat asa!”) unei astfel de persoane? Ce recaderi in tratament au loc dupa ce persoana munceste cateva luni sa isi reduca simptomele si sa incerce sa se simta mai bine in propria piele, si apoi iasa in oras si totul se naruie cu un astfel de comentariu? Slab nu inseamna sanatos dupa cum am aratat mai sus. O persoana slaba pe care o admirati s-ar putea sa fie extreme de bolnava, sa sufere de anorexie sau bulimie. Nu am sa uit cand la un moment dat in activitatea mea am pus in legatura doua fete care sufereau de tulburare de comportament alimentar. Fiind amandoua dintr-un oras nu foarte mare banuiam ca sunt sanse mari sa se cunoasca. Amandoua au fost socate sa afle una despre alta ca sufera de tulburare de comportament alimentar si fiecare o considera pe cealalta extreme de frumoasa, un model de urmat. Si fiecare suferea amarnic pentru aceasta frumusete, dar desigura fiecare credea despre sine ca nu arata suficient de bine.
Daca ti-e rusine cu propriul corp, suferi emotional, sufera relatiile tale si sufera cei din jurul tau. Fie ca esti o persoana usor supraponderala sau o persoana cu tulburari de comportament alimentar. Si suferim rau de rusine fata de corpul nostru, asa cum au aratat cei de la Pagina de Psihologie intr-un survey online in care a reiesit ca peste 80% din persoanele care au raspuns sunt nemultumite de propriul corp.
Sper ca am reusit sa va conving ca slab nu inseamna neaparat si sanatos si frumos. Ca gras nu inseamna neaparat bolnav si urat. Daca suntem bolnavi, trebuie sa ne ingrijim de sanatatea noastra. Daca avem o greutate mare si nu vrem sa riscam complicatii mai serioase mai incolo e bine sa incercam sa slabim dar mancand sanatos si facand sport. Dar indiferent de greutatea noastra, suntem toti frumosi! Suntem frumosi pentru ca suntem toti oameni care ne luptam zi de zi cu tot ce inseamna viata. Si asta ne face sa fim frumosi, nu corpul, nu standardele sociale, nu un compliment, nu imaginea noastra pe coperta vreunei reviste!
Vorbim mult in ultima vreme despre acceptare neconditionata si iubire neconditionata, in special in parenting. Haideti sa ne acceptam neconditionat si corpul, greutatea si forma corporala. Oricat de neconditionat ne iubim noi copilul, daca nu ne schimbam si noi adultii si daca nu ne scoatem aceste prejudecati din minte, ii trimitem intr-o societate extreme de cruda in judecata cu privire la aparente. Si corpul e primul in linia de atac, prima tinta in care ceilalti pot sa traga. Asa ca data viitoare cand vedeti o persoana si va surprindeti catalogand-o, amintiti-va gentil ca fiecare om are frumusetea sa, ca fiecare corp e frumos, indifferent de forma si greutatea sa.