Adela Moldovan - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

Fericirea nu depinde de ceea ce îți dă viața, ci de cum primești tu ceea ce ea îți dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. Viața nu e rea sau bună, viața e colecție de experiențe. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viața este un șir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. Relațiile noastre, viața emoțională, profesia, aspirațiile, locul nostru în comunitate și multe altele pot conta în ”ecuația” echilibrului personal. 

De ce eu? 

Pentru că știu, cred, vreau și pot să te ajut să aduci schimbarea în viața ta și să îți găsești echilibrul în relațiile tale! 

Frica de vaccin

01.10.2021, scris de: Adela Moldovan

Trebuie să vorbim despre fricile noastre și să ne asumăm cu responsabilitate decizii pentru viața și sănătatea noastră și a familiilor noastre. Iar asta înseamnă să cunoaștem riscurile și să facem ceea ce e de făcut chiar dacă nu avem garanții.

În calitatea mea de psihoterapeut mă confrunt cu temerile oamenilor vis a vis de vaccinuri de peste 10 ani. Părinți îngrijorați că vaccinurile ar putea cauza autism copilului lor, adulți cu dificultăți de gestionare a furiei cărora li s-a spus că după un anumit vaccin în copilărie au devenit așa.

În perioada 2007-2010 în calitatea mea de doctorand și cercetător angajat la UBB am avut contact cu oameni din cercetarea de top la nivel mondial. Cercetare de top din domeniul neuroștiințelor, imagisticii de ultimă generație, psihologiei dezvoltării ș.a. Am abordat cu toți temerile pacienților mei. Am cerut studii. Și le spun pacienților mei de peste 10 ani. Vaccinați-vă, vaccinați-vă copiii.

VACCINURILE SUNT SIGURE!

Da, eu mi-am vaccinat copiii de tot ce se poate. Prefer să le feresc de tot ceea ce pot decât să veghez la căpătâiul lor și să asist neputincioasă la durerea lor. Prefer să le protejez prin vaccin decât să se imunizeze natural prin boală.

Știu că multe frici sunt legate de efecte pe termen lung. Vaccinurile au efecte cunoscute și studiate TOCMAI pentru că aprobarea lor necesită studii clinice controlate cu urmărire de rezultate. Pe lângă asta în multe țări s-au desfășurat și se desfășoară studii epidemiologice având ca obiectiv diverse aspecte ce țin de sănătate. O parte din aceste studii au urmărit și corelații între vaccinurile din copilărie și anumite boli la vârsta adultă. Nu este nicio legătura palpabilă.

Consecutivitatea unor evenimente nu înseamnă cauzalitate. Dacă v-aș spune ca m-a înșelat soțul după ce s-a vaccinat și că de la vaccin i se trage ați râde cu toții de mine, nu?

 Un grup de cercetători de la Harvard au făcut studiu pe un grup foarte mare de oameni. Și au constat printre altele că rata divorțului a crescut în timp. Și că rata consumului de margarină a crescut în timp. Asta înseamnă că cele 2 evenimente sunt legate? NU. Într-un grup mare de oameni sunt mulți oameni care consumă margarină și mulți oameni care divorțează. Asta nu înseamnă automat că cele 2 evenimente sunt relaționate cauzal.

Asta se întâmplă adesea și cu vaccinurile, în special când se vaccinează deodată foarte mulți oameni. Mulți dintre ei vor fi victimele anumitor probleme de sănătate,  uneori declanșate de vaccinuri, alteori fără nicio legătură. Știința și cercetătorii sunt cei abilitați să stabilească legătura cauzală, să informeze producătorii (și cercetătorii lor a.î, să vadă dacă formula poate fi îmbunătățită) și medicii și pacienții pentru a se lua măsurile de reducere a riscurilor. Iar acest proces durează uneori ceva timp. Iar până se trag concluziile uneori se pierd vieți omenești. Dar pierderea de vieți este incomparabil mai mare dacă în acest timp nu se folosesc vaccinurile.  Dar sa treacă zeci de ani și știința să scape efecte semnificative pe termen lung? Nu se poate. Îmi pare rău, dar nu se poate. Știința este o metodă imperfectă și cercetătorii sunt oameni care pot greși. Dar capacitatea științei de a identifica astfel de lucruri depășește cu mult funcționarea de zi cu zi a minții unui singur individ (care pretinde uneori că a descoperit el o astfel de cauzalitate). Că ar fi o conspirație mondială? Să fim serioși. Ați încercat vreodată să țineți un secret la locul de muncă? Sau în sala de clasă? Cum v-a ieșit? Ați verificat în istorie câte evenimente istorice semnificative s-au schimbat datorită uneori trădări (divulgare de informații). Din nou, îmi pare rău să vă dezamăgesc dar grupurile de oameni nu au capacitatea să gestioneze eficient un secret, o conspirație. Cu cât crește grupul și accesul la informații cu atât devine mai dificil, iar conspirațiile mondiale.

Am scris acest articol de nervi, de nervi și frustrare când văd câte familii suferă consecințe și complicații serioase ca urmare a unor boli prevenibile prin vaccin pentru că se tem de vaccinuri. Amână, așteaptă și se confruntă apoi cu boli grele, complicații și chiar pierderea cuiva drag într-un final.

Frica oamenilor e de înțeles în vremuri în care informația este abundentă, dar și ușor manipulabilă.  Dar ea trebuie discutată și abordată. Și este datoria tuturor celor care lucrează  / profesează în domeniul sănătății (fizice sau mentale) să abordeze aceasta frică, să o liniștească cu argumente și încredere.

Am auzit de mai multe ori de când început pandemia de medici care nu recomandă vaccinul. ”Eu nu vă pot recomanda să va vaccinați sau să nu vă vaccinați, faceți cum considerați”. Câtă lipsă de responsabilitate! Față de pacient și propria profesie. Păi dacă un medic nu poate recomanda vaccinarea cine să poată? Google? Și apoi ne mirăm că oamenii pică în capcana unor pseudo-guru care oferă tratamente și soluții minune.

Un profesionist din domeniul sănătății nu este un vizionar în viitor, nu poate oferi garanții. Dar el are cunoștințele și abilitățile necesare să recomande pacienților săi, în baza informațiilor cunoscute până în momentul X, care este decizia cel mai bine informată științific. Poate greși în cazul pacientului Y? Sigur că da. Pentru că nu a știut de o anumită afecțiune sau pentru că domnul Y a reacționat pur și simplu extrem de atipic la un vaccin sau tratament. Dar asta nu înseamnă că recomandarea a fost greșită în general și nu mai recomandăm nimănui nimic. Ca profesioniști în orice domeniu ne asumăm riscuri și probabilitatea unor greșeli. Garanții absolute nu are nimeni! Să avem încredere în cunoștințele și abilitățile noastre și să spunem clar ce e de făcut. Vaccinurile au beneficii serioase și știința din spatele lor este una serioasă! Mult mai serioasă decât putem înțelege marea majoritate dintre noi, pentru că nu avem educație științifică serioasă. În școală învățăm pe derost despre știință, tocim descoperirile științifice dar nu învățăm despre procesul cercetării, metodologia cercetării și de aceea nu avem abilitățile necesare să separăm informațiile bine documentate științific de cele pseudo-științifice sau pur și simplu de prostii.

Dacă vaccinurile sunt vinovate pentru ceva, dacă vaccinurile au cauzat un efect pe termen lung el este acesta: a scutit generațiile de durerea îngropării propriilor copii la vârste fragede. A scutit familiile de nașterea a 7-8 copii din care ajungeau la maturitate vreo 3, dacă aveai noroc. Au cauzat o populație din ce în ce mai numeroasă (care acum își auto-distruge habitatul, dar asta e altă discuție) și familii care și-au permis luxul de a-și planifica familiile fără să țină cont de rata de supraviețuire a copiilor în primii 5 ani de viață. Asta au cauzat vaccinurile pe termen lung. Bucuria de a trece prin viață fără să îți îngropi un copil mic, sub 5 ani. Întrebați-vă bunicii și mai ales străbunicii dacă îi mai aveți. Toți vă vor povesti de frați decedați după febre, ”aprindere de plămâni” sau ”aprindere de creier” – toate manifestări cel mai des ale unor epidemii virale, cunoscute sau necunoscute.

Pentru cei ce vă temeți: discutați despre temerile voastre, întrebați. Dacă se râde de voi sau sunteți refuzați căutați altă persoană. Schimbați medicul, întrebați prieteni, apelați la un psiholog. Discutați despre temerile voastre. Aveți încredere în vaccinuri, știința din spatele lor este muuuult mai serioasă decât cea din spatele sfaturilor despre alimentație, al suplimentelor alimentare, uleiurilor esențiale și remediilor herbale la care apelăm atât de ușor fără să cerem studii și informații despre efecte pe termen lung. În țara care consumă o cantitate semnificativă de medicamente cumpărate direct din farmacie, fără recomandare medicală și cel mai probabil fără să citească prospectul, în țara care a consumat ani la rând alimente de calitate îndoielnică, în țara care consumă tot felul de tincturi de plante eu îndrăznesc să vă spun AVEȚI ÎNCREDERE ÎN ȘTIINȚĂ! Știința ne-a adus aici și e cel mai bun instrument al nostru pentru creștere, dezvoltare, siguranță și progres. Chiar dacă uneori dă greș. De fapt atunci când dă greș, de cele mai multe ori nu dă greș știința ci politica care se folosește de știință (dar asta, din nou e altă discuție). Iar greșeala e constatată tot de un grup de oameni de știință, care cercetează atent lucrurile și care vin cu corecțiile necesare. Nicidecum de dl Z în timp ce citește articole pe internet. Iar cercetătorii care descoperă greșeli, care vin cu îmbunătățiri adesea se confruntă cu opoziția colegilor lor și a ceea ce se știa până în acel moment. Dar insistă și vin cu dovezi pentru că le pasă de domeniu și de cunoaștere. Nu se opresc la a-și finanța un site propriu și niște produse proprii pe care le vând doar celor care îi urmăresc. Asta nu e știință, nu e cercetare. E marketing mascat de pseudoștiință. Și acest fenoment contribuie apoi la subminarea științei, din păcate. 

Căutați medici competenți, discutați despre frica de vaccinuri și luați decizia corectă: vaccinați-vă atunci când aveți ocazia să vă protejați pe voi și pe cei dragi de boli și riscurile lor!

ce spun eu si ce auzi tu 2