Adela Moldovan - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

Fericirea nu depinde de ceea ce îÈ›i dă viaÈ›a, ci de cum primeÈ™ti tu ceea ce ea îÈ›i dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. ViaÈ›a nu e rea sau bună, viaÈ›a e colecÈ›ie de experienÈ›e. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viaÈ›a este un È™ir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. RelaÈ›iile noastre, viaÈ›a emoÈ›ională, profesia, aspiraÈ›iile, locul nostru în comunitate È™i multe altele pot conta în ”ecuaÈ›ia” echilibrului personal. 

De ce eu? 

Pentru că È™tiu, cred, vreau È™i pot să te ajut să aduci schimbarea în viaÈ›a ta È™i să îÈ›i găseÈ™ti echilibrul în relaÈ›iile tale! 

Frica de vaccin

01.10.2021, scris de: Adela Moldovan

Trebuie să vorbim despre fricile noastre È™i să ne asumăm cu responsabilitate decizii pentru viaÈ›a È™i sănătatea noastră È™i a familiilor noastre. Iar asta înseamnă să cunoaÈ™tem riscurile È™i să facem ceea ce e de făcut chiar dacă nu avem garanÈ›ii.

În calitatea mea de psihoterapeut mă confrunt cu temerile oamenilor vis a vis de vaccinuri de peste 10 ani. PărinÈ›i îngrijoraÈ›i că vaccinurile ar putea cauza autism copilului lor, adulÈ›i cu dificultăți de gestionare a furiei cărora li s-a spus că după un anumit vaccin în copilărie au devenit aÈ™a.

În perioada 2007-2010 în calitatea mea de doctorand È™i cercetător angajat la UBB am avut contact cu oameni din cercetarea de top la nivel mondial. Cercetare de top din domeniul neuroÈ™tiinÈ›elor, imagisticii de ultimă generaÈ›ie, psihologiei dezvoltării È™.a. Am abordat cu toÈ›i temerile pacienÈ›ilor mei. Am cerut studii. Și le spun pacienÈ›ilor mei de peste 10 ani. VaccinaÈ›i-vă, vaccinaÈ›i-vă copiii.

VACCINURILE SUNT SIGURE!

Da, eu mi-am vaccinat copiii de tot ce se poate. Prefer să le feresc de tot ceea ce pot decât să veghez la căpătâiul lor È™i să asist neputincioasă la durerea lor. Prefer să le protejez prin vaccin decât să se imunizeze natural prin boală.

Știu că multe frici sunt legate de efecte pe termen lung. Vaccinurile au efecte cunoscute È™i studiate TOCMAI pentru că aprobarea lor necesită studii clinice controlate cu urmărire de rezultate. Pe lângă asta în multe țări s-au desfășurat È™i se desfășoară studii epidemiologice având ca obiectiv diverse aspecte ce È›in de sănătate. O parte din aceste studii au urmărit È™i corelaÈ›ii între vaccinurile din copilărie È™i anumite boli la vârsta adultă. Nu este nicio legătura palpabilă.

Consecutivitatea unor evenimente nu înseamnă cauzalitate. Dacă v-aÈ™ spune ca m-a înÈ™elat soÈ›ul după ce s-a vaccinat È™i că de la vaccin i se trage aÈ›i râde cu toÈ›ii de mine, nu?

 Un grup de cercetători de la Harvard au făcut studiu pe un grup foarte mare de oameni. Și au constat printre altele că rata divorÈ›ului a crescut în timp. Și că rata consumului de margarină a crescut în timp. Asta înseamnă că cele 2 evenimente sunt legate? NU. Într-un grup mare de oameni sunt mulÈ›i oameni care consumă margarină È™i mulÈ›i oameni care divorÈ›ează. Asta nu înseamnă automat că cele 2 evenimente sunt relaÈ›ionate cauzal.

Asta se întâmplă adesea È™i cu vaccinurile, în special când se vaccinează deodată foarte mulÈ›i oameni. MulÈ›i dintre ei vor fi victimele anumitor probleme de sănătate,  uneori declanÈ™ate de vaccinuri, alteori fără nicio legătură. ȘtiinÈ›a È™i cercetătorii sunt cei abilitaÈ›i să stabilească legătura cauzală, să informeze producătorii (È™i cercetătorii lor a.î, să vadă dacă formula poate fi îmbunătățită) È™i medicii È™i pacienÈ›ii pentru a se lua măsurile de reducere a riscurilor. Iar acest proces durează uneori ceva timp. Iar până se trag concluziile uneori se pierd vieÈ›i omeneÈ™ti. Dar pierderea de vieÈ›i este incomparabil mai mare dacă în acest timp nu se folosesc vaccinurile.  Dar sa treacă zeci de ani È™i È™tiinÈ›a să scape efecte semnificative pe termen lung? Nu se poate. Îmi pare rău, dar nu se poate. ȘtiinÈ›a este o metodă imperfectă È™i cercetătorii sunt oameni care pot greÈ™i. Dar capacitatea È™tiinÈ›ei de a identifica astfel de lucruri depășeÈ™te cu mult funcÈ›ionarea de zi cu zi a minÈ›ii unui singur individ (care pretinde uneori că a descoperit el o astfel de cauzalitate). Că ar fi o conspiraÈ›ie mondială? Să fim serioÈ™i. AÈ›i încercat vreodată să È›ineÈ›i un secret la locul de muncă? Sau în sala de clasă? Cum v-a ieÈ™it? AÈ›i verificat în istorie câte evenimente istorice semnificative s-au schimbat datorită uneori trădări (divulgare de informaÈ›ii). Din nou, îmi pare rău să vă dezamăgesc dar grupurile de oameni nu au capacitatea să gestioneze eficient un secret, o conspiraÈ›ie. Cu cât creÈ™te grupul È™i accesul la informaÈ›ii cu atât devine mai dificil, iar conspiraÈ›iile mondiale.

Am scris acest articol de nervi, de nervi È™i frustrare când văd câte familii suferă consecinÈ›e È™i complicaÈ›ii serioase ca urmare a unor boli prevenibile prin vaccin pentru că se tem de vaccinuri. Amână, aÈ™teaptă È™i se confruntă apoi cu boli grele, complicaÈ›ii È™i chiar pierderea cuiva drag într-un final.

Frica oamenilor e de înÈ›eles în vremuri în care informaÈ›ia este abundentă, dar È™i uÈ™or manipulabilă.  Dar ea trebuie discutată È™i abordată. Și este datoria tuturor celor care lucrează  / profesează în domeniul sănătății (fizice sau mentale) să abordeze aceasta frică, să o liniÈ™tească cu argumente È™i încredere.

Am auzit de mai multe ori de când început pandemia de medici care nu recomandă vaccinul. ”Eu nu vă pot recomanda să va vaccinaÈ›i sau să nu vă vaccinaÈ›i, faceÈ›i cum consideraÈ›i”. Câtă lipsă de responsabilitate! Față de pacient È™i propria profesie. Păi dacă un medic nu poate recomanda vaccinarea cine să poată? Google? Și apoi ne mirăm că oamenii pică în capcana unor pseudo-guru care oferă tratamente È™i soluÈ›ii minune.

Un profesionist din domeniul sănătății nu este un vizionar în viitor, nu poate oferi garanÈ›ii. Dar el are cunoÈ™tinÈ›ele È™i abilitățile necesare să recomande pacienÈ›ilor săi, în baza informaÈ›iilor cunoscute până în momentul X, care este decizia cel mai bine informată È™tiinÈ›ific. Poate greÈ™i în cazul pacientului Y? Sigur că da. Pentru că nu a È™tiut de o anumită afecÈ›iune sau pentru că domnul Y a reacÈ›ionat pur È™i simplu extrem de atipic la un vaccin sau tratament. Dar asta nu înseamnă că recomandarea a fost greÈ™ită în general È™i nu mai recomandăm nimănui nimic. Ca profesioniÈ™ti în orice domeniu ne asumăm riscuri È™i probabilitatea unor greÈ™eli. GaranÈ›ii absolute nu are nimeni! Să avem încredere în cunoÈ™tinÈ›ele È™i abilitățile noastre È™i să spunem clar ce e de făcut. Vaccinurile au beneficii serioase È™i È™tiinÈ›a din spatele lor este una serioasă! Mult mai serioasă decât putem înÈ›elege marea majoritate dintre noi, pentru că nu avem educaÈ›ie È™tiinÈ›ifică serioasă. În È™coală învățăm pe derost despre È™tiință, tocim descoperirile È™tiinÈ›ifice dar nu învățăm despre procesul cercetării, metodologia cercetării È™i de aceea nu avem abilitățile necesare să separăm informaÈ›iile bine documentate È™tiinÈ›ific de cele pseudo-È™tiinÈ›ifice sau pur È™i simplu de prostii.

Dacă vaccinurile sunt vinovate pentru ceva, dacă vaccinurile au cauzat un efect pe termen lung el este acesta: a scutit generaÈ›iile de durerea îngropării propriilor copii la vârste fragede. A scutit familiile de naÈ™terea a 7-8 copii din care ajungeau la maturitate vreo 3, dacă aveai noroc. Au cauzat o populaÈ›ie din ce în ce mai numeroasă (care acum îÈ™i auto-distruge habitatul, dar asta e altă discuÈ›ie) È™i familii care È™i-au permis luxul de a-È™i planifica familiile fără să È›ină cont de rata de supravieÈ›uire a copiilor în primii 5 ani de viață. Asta au cauzat vaccinurile pe termen lung. Bucuria de a trece prin viață fără să îÈ›i îngropi un copil mic, sub 5 ani. ÎntrebaÈ›i-vă bunicii È™i mai ales străbunicii dacă îi mai aveÈ›i. ToÈ›i vă vor povesti de fraÈ›i decedaÈ›i după febre, ”aprindere de plămâni” sau ”aprindere de creier” – toate manifestări cel mai des ale unor epidemii virale, cunoscute sau necunoscute.

Pentru cei ce vă temeÈ›i: discutaÈ›i despre temerile voastre, întrebaÈ›i. Dacă se râde de voi sau sunteÈ›i refuzaÈ›i căutaÈ›i altă persoană. SchimbaÈ›i medicul, întrebaÈ›i prieteni, apelaÈ›i la un psiholog. DiscutaÈ›i despre temerile voastre. AveÈ›i încredere în vaccinuri, È™tiinÈ›a din spatele lor este muuuult mai serioasă decât cea din spatele sfaturilor despre alimentaÈ›ie, al suplimentelor alimentare, uleiurilor esenÈ›iale È™i remediilor herbale la care apelăm atât de uÈ™or fără să cerem studii È™i informaÈ›ii despre efecte pe termen lung. În È›ara care consumă o cantitate semnificativă de medicamente cumpărate direct din farmacie, fără recomandare medicală È™i cel mai probabil fără să citească prospectul, în È›ara care a consumat ani la rând alimente de calitate îndoielnică, în È›ara care consumă tot felul de tincturi de plante eu îndrăznesc să vă spun AVEÈšI ÎNCREDERE ÎN ȘTIINȚĂ! ȘtiinÈ›a ne-a adus aici È™i e cel mai bun instrument al nostru pentru creÈ™tere, dezvoltare, siguranță È™i progres. Chiar dacă uneori dă greÈ™. De fapt atunci când dă greÈ™, de cele mai multe ori nu dă greÈ™ È™tiinÈ›a ci politica care se foloseÈ™te de È™tiință (dar asta, din nou e altă discuÈ›ie). Iar greÈ™eala e constatată tot de un grup de oameni de È™tiință, care cercetează atent lucrurile È™i care vin cu corecÈ›iile necesare. Nicidecum de dl Z în timp ce citeÈ™te articole pe internet. Iar cercetătorii care descoperă greÈ™eli, care vin cu îmbunătățiri adesea se confruntă cu opoziÈ›ia colegilor lor È™i a ceea ce se È™tia până în acel moment. Dar insistă È™i vin cu dovezi pentru că le pasă de domeniu È™i de cunoaÈ™tere. Nu se opresc la a-È™i finanÈ›a un site propriu È™i niÈ™te produse proprii pe care le vând doar celor care îi urmăresc. Asta nu e È™tiință, nu e cercetare. E marketing mascat de pseudoÈ™tiință. Și acest fenoment contribuie apoi la subminarea È™tiinÈ›ei, din păcate. 

CăutaÈ›i medici competenÈ›i, discutaÈ›i despre frica de vaccinuri È™i luaÈ›i decizia corectă: vaccinaÈ›i-vă atunci când aveÈ›i ocazia să vă protejaÈ›i pe voi È™i pe cei dragi de boli È™i riscurile lor!

ce spun eu si ce auzi tu 2