Raluca Anton - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

De ce eu? 

Pentru că știu, cred, vreau și pot să te ajut să aduci schimbarea în viața ta și să îți găsești echilibrul în relațiile tale! 

Fericirea nu depinde de ceea ce îți dă viața, ci de cum primești tu ceea ce ea îți dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. Viața nu e rea sau bună, viața e colecție de experiențe. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viața este un șir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. Relațiile noastre, viața emoțională, profesia, aspirațiile, locul nostru în comunitate și multe altele pot conta în ”ecuația” echilibrului personal. 

Tu iti cunosti drepturile?

14.07.2015, scris de: Adela Moldovan

Poza 1Cat de bine ne cunostem drepturile? Drepturile omului le-ati citit vreodata? Dar drepturile copilului? Cine a citit Legea drepturilor pacientului, intr-o tara in care zilnic ne plangem de sistemul medical si calitatea serviciilor sale? Cand ti-ai sustinut ultima data drepturile in fata cuiva care nu ti le cunostea si voia sa le incalce? Iti cunosti drepturile de consumator? Ai refuzat vreodata un produs pentru ca nu era conform cu cerintele tale? Ai depus vreodata o sesizare? Ai facut o reclamatie? 

Mi se pare ca nu avem o cultura in acest sens. De ce? Totul pleaca desigur de la educatie.  In cele mai multe situatii in familie si in sistemul educational se incurajeaza obedienta. Da, ceea ce numim adesea copil cuminte e de fapt un copil obedient. "Ti-am spus sa nu pui mana! Deci nu pune mana!" "Ai pus mana? Zbang! o lovitura dupa ceafa. De ce nu asculti?" De ce ar trebui ca un copil sa asculte pur si simplu? De ce un copil chiar de 2 ani nu are dreptul sa i se explice de ce nu are voie sa puna mana? Cerem obedienta in educatie si apoi ne dorim sa ne vedem copilul, adult fiind, un adult stapan pe sine, independent, cu initiativa. CUM ar putea ajunge asa? Greu, foarte greu! 

Apoi ajungem adulti si nu indraznim sa spunem vanzatorului care nu se ridica de pe scaun sa ne arate un produs ca dorim sa il vedem! Nu indraznim sa ne intrebam profesorul de ce am primit o anumita nota. Nu cutezam sa cerem explicatii doctorului care ne ingrijeste despre tratamentul pe care ni-l prescrie. Nu indraznim sa returnam un produs pentru ca nu corespunde cu ceea ce am comandat. 

Vreau sa va invit pe toti sa schimbam aceasta atitudine! Vreau sa va invit sa faceti eforturi sa cititi cateva lecturi fundamentale: drepturile omului in constitutia Romaniei, legea drepturilor copilului si legea drepturilor pacientului. Da, stiu, limbajul juridic este adesea dificil, de multe ori e greu sa gasesti legislatia relevanta din domeniu. Dar daca noi nu ne cunoastem drepturile, cum o sa ni le aparam? De unde pot stii daca un regulament intern al oricarei institutii imi incalca sau nu drepturile? Oricine poate face regulamente interne. Dar ele nu pot incalca legislatia in vigoare, chiar si cea cu caracter mai general. Eu as putea stabili un regulament intern ca la mine in cabinet nu aveti voie sa beti apa. L-ati respecta pentru simplul fapt ca e regulamentul meu intern? Mi-ati spune ca e absurd?

Pentru fiecare dintre noi, pentru cei dragi, copiii sau parintii nostri, incercati fiecare sa fiti mai constient de drepturile proprii si ale celuilalt. Haideti sa incepem cu cateva mici detalii de legislatie. Zilele acestea sunt preocupata de legislatia privind drepturile copilului, ale pacientului si am sa revin cu o serie de articole pe blog. O experienta personala cu sistemul medical m-a facut "curioasa" si am inceput sa studiez regulamente, protocoale si legislatia in vigoare in ceea ce priveste acordarea asistentei medicale copilului si prezenta parintelui. Din pacate multi copii sunt traumatizati emotional pentru ca nu le este permis parintilor sa fie acolo si sa le asigure sprijin emotional in timpul derularii unor proceduri medicale. De ce? Voi incerca sa aflu si voi incerca sa vad ce se poate schimba. Pana atunci, va adresez retoric intrebarea: va cunoasteti drepturile? 

photo: http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/keep-calm-and-know-your-rights-4.png 

ce spun eu si ce auzi tu 2

Noutati

08 Martie, 2018

La multi ani femeie

03 Februarie, 2018

Timp încotro fugi?

26 Iunie, 2017

Mama m-a invatat primii pasi ai iubirii