Raluca Anton - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

De ce eu? 

Pentru că știu, cred, vreau și pot să te ajut să aduci schimbarea în viața ta și să îți găsești echilibrul în relațiile tale! 

Fericirea nu depinde de ceea ce îți dă viața, ci de cum primești tu ceea ce ea îți dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. Viața nu e rea sau bună, viața e colecție de experiențe. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viața este un șir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. Relațiile noastre, viața emoțională, profesia, aspirațiile, locul nostru în comunitate și multe altele pot conta în ”ecuația” echilibrului personal. 

Obsesia frumusetii

03.05.2015, scris de: Adela Moldovan

 

Poza 1Ce inseamna sa fii frumoasa? Ce anume ne face frumoase? De ce ne temem atat de tare ca ne ingrasam? De ce multe femei percep o presiune enorma pentru a fi frumoase si a se incadra intr-un ideal de forma si greutate?

Din secolul 15 si pana astazi societatea a avut 3 idealuri de frumusete. In secolul 15 erai frumoasa daca aveai o silueta corpolenta, cu grasime abdominala semnificativa. Apoi, in secolul 17, femeia frumoasa era cea cu silueta de clepsidra, cu sani generosi si fese la fel, insa talie subtire. Spre final de secol 19, femeia slaba, cu o silueta atletica, aproape tubulara a devenit idealul de frumusete. Din pacate, ramanem blocati in stereotipuri ale frumusetii, ori rigiditatea este o cale sigura spre probleme.

Teama excesiva de a fi supraponderal este centrala atat pentru anorexie cat si pentru bulimie. Presiunea sociala si promovarea excesiva a unui ideal de imagine corporala nerealist si relativ imposibil de atins a dus, asa cum sustin unii specialisti, la crearea unui „monstru”: tulburarile de comportament alimentar, in care persoana, dominata de teama de a se ingrasa, este obsedata de ideea de a ramane slaba, si, pentru a reusi asta, are un comportament alimentar profund dereglat. Vad adesea in cabinetul meu fete chinuite de aceste probleme de sanatate si profund speriate de ideea de a fi „grase” si modul in care cei din jur le-ar judeca daca ar fi sa fie grase... E extrem de dificil sa lupti cu asa ceva, dar despre anorexie si bulimie, o sa scriu in alta zi. Acum vreau sa raman la frumusete si obsesia pentru a o defini si circumscrie...

Poza 2Acest ideal cultural este prezent in imaginile din reviste, chiar desene animate si, intr-un mod subtil, ele ne influenteaza dorintele si asteptarile in ceea ce priveste propria imagine corporala, de la varste fragede. Doar recent, sub influenta unor organizatii non-guvernamentale, industria modei si a reclamei a inceput sa promoveze si modele cu un fizic mai realist (ex. reclame care folosesc femei obisnuite, cu siluete variate – vezi reclamele la produsele Dove). Insa predominante raman imaginile corporale nerealiste „ajutate” in ultimii ani si de avansul tehnologic in ceea ce priveste editarea fotografiilor. Fotografiile unor persoane reale, cu siluete „de invidiat” sunt aranjate pe calculator,  in programe de editare fotografica, pentru a fi perfecte, nimic nu e lasat „la voia intamplarii”. Si astfel ajungem sa ne comparam cu ceva ce practic nu exista...

Recent, un fotomodel, fiica unui tata ce lupta impotriva tulburarilor de comportament alimentar si a problemelor de imagine corporala, a criticat compania pentru care a pozat intr-o reclama. Compania a corectat fotografiile astfel ca tanara parea mai slaba decat este in realitate (imaginea de deasupra este editata, cea de dedesupt needitata).

Poza 3

Si alte persoane publice se alatura acestui „boicot” impotriva fotografiilor „imbunatatite” si publica fotografii reale, ne-editate ( mai multe puteti citit aici http://time.com/3572400/keira-knightley-topless-celebrities-protest-photoshop/ ) in incercarea de a stopa acest fenomen si a usura povara idealului de frumusete asupra tuturor femeilor. Aceste initiative sunt laudabile, insa, deocamdata ele sunt doar o minoritate.

Va puteti imagina cat de echilibrate emotional am fi daca am scapa de obsesia frumusetii? De obsesia incadrarii intr-un ideal atat de nerealist? E important sa ne simtim frumoase, nu spun ca ar trebui sa renuntam la asta. Dar cred ca ne-ar ajuta mult mai mult daca am accepta ca frumusetea este foarte variabila si daca am reusi sa ne gandim la noi ca fiind frumoase indiferent de kilogramele sau forma noastra corporala. Mi-as dori ca fetele mele sa creasca intr-o lume scapata de obsesia frumusetii, a fotografiilor photoshopate, a selfiurilor de pe facebook... Sunt eu oare nerealista

 

photos:http://fc00.deviantart.net/fs70/i/2013/199/e/a/beautiful_body_types_by_isaiahstephens-d6e0dcb.jpg 
http://www.chilloutpoint.com/images/2010/08/celebrities-before-and-after-photoshop/celebrities-before-and-after-photoshop-01.jpg
http://d35brb9zkkbdsd.cloudfront.net/wp-content/uploads/2014/08/australian-model-638x638.jpg 
ce spun eu si ce auzi tu 2

Noutati

08 Martie, 2018

La multi ani femeie

03 Februarie, 2018

Timp încotro fugi?

26 Iunie, 2017

Mama m-a invatat primii pasi ai iubirii