Raluca Anton - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

De ce eu? 

Pentru că știu, cred, vreau și pot să te ajut să aduci schimbarea în viața ta și să îți găsești echilibrul în relațiile tale! 

Fericirea nu depinde de ceea ce îți dă viața, ci de cum primești tu ceea ce ea îți dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. Viața nu e rea sau bună, viața e colecție de experiențe. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viața este un șir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. Relațiile noastre, viața emoțională, profesia, aspirațiile, locul nostru în comunitate și multe altele pot conta în ”ecuația” echilibrului personal. 

Copilul ca o bifa in C.V.

28.03.2015, scris de: Adela Moldovan

Poza 1

Dintre cele mai triste cazuri pe care le vad la cabinet si uneori in jurul meu este ceea ce eu numesc un copil “bifa in C.V.”. Cum adica?! ma veti intreba. Un copil facut pentru ca parintii erau intr-un stadiu de viata in care “acum ar trebui sa facem un copil” si hai sa bifam si chestia asta. Exagerez putin, desigur. Un copil conceput si/sau nascut inainte de a fi pe deplin constienti si pregatiti de ce inseamna a fi parinte. Nu vreau sa spun ca acesti parinti nu isi iubesc copiii. In mod cert nu! Dar cred ca, probabil nu au fost pregatiti si nu sunt pregatiti pentru a fi parinti. Nu au inteles cateva lucruri esentiale si nu au facut loc copilului in viata lor. Isi iubesc copilul, dar nu le place deloc rolul de parinte si propria nepricepere in acest rol.

In aceste cazuri unde copilul e doar o “bifa”, parintii sunt prezenti foarte putin timp. Ingrijitorii principali sunt bunicii sau bona. De ce nu e ok asta? Sa ne intelegem clar: a avea un copil e dificil si fara niciun ajutor din partea altora a fi parinte e egal cu a fi martir, iar bunicii si bona pot fi aur curat la casa proaspetilor parinti. Dar una e sa ne ajute bunicii, si cu totul alta sa fie ei parintii si noi sa ne “vizitam” copilul din cand in cand sau sa petrecem cu el 15 minute dimineata si 30 seara. Poate va ganditi ca, mai ales in cazul unui copil mic, nu conteaza atat de mult cu cine petrece timp, atata vreme cat e ingrijit (hrana, somn, joaca). Haideti sa ne imaginam urmatoarea situatie. Sotul vine intr-o zi si spune: “Draga mea, te iubesc mult, dar sunt foarte ocupat. Nu voi avea prea mult timp, o sa ne vedem cate un pic zi de zi, dar trebuie sa merg la munca, sa ma intalnesc cu prietenii si desigur, sa ma relaxez dupa multa munca. Dar nu iti face griji, am angajat un barbat care sa stea cu tine, sa te astepte acasa, sa mearga cu tine la film sau oriunde vrei sa mergi.” Ar intelege acea sotie ca sotul sau o iubeste? Acest barbat ar fi dragut cu ea, i-ar da ce are nevoie (hrana, apa, ar sta cu ea), dar nu are simtul umorului pe care il apreciaza la sotul sau, nu este la fel de atragator, nu are acelasi miros, nu o tine la fel in brate. Cum credeti ca s-ar simti ea?

Cam asa se simte un copil care e doar o bifa in C.V. Rezultatul? Un copil furios, plin de frustrari. Frustrari care se manifesta in comportamente nepotrivite care ii deranjeaza pe parintii sai, atunci cand, in sfarsit se intalnesc cu el. Parinti care asteapta sa fie primiti cu bratele deschise si zambetul pe buze ca doar copilul “are tot ce ii trebuie”. Reactia copilului este complet neinteleasa de parinti, care evita apoi si mai mult contactul cu propriul copil pentru ca nu stiu si nu pot gestiona aceste situatii. Si uite asa parintele si copilul se instraineaza si ajung adesea la varsta adolescentei sau varsta adulta la relatii profund disfunctionale: sunt fie colegi de apartament care abia daca isi vorbesc, fie sunt plini de resentimente si atmosfera de acasa e, in cel mai bun caz, un razboi rece, fiecare avand impresia ca celalalt nu il intelege. Iar apoi, odata independenta financiara castigata, copilul pleaca...iar parintele ramane intrebandu-se de ce sunt copiii atat de nerecunoscatori?

A fi parinte este rolul din care nu ne putem retrage. Din aproape orice alt rol putem iesi, renuntand sa il mai indeplinim. Pregatiti-va temeinic inainte de a avea un copil si fiti convinsi ca viata voastra se va modifica fundamental. Daca nu sunteti pregatiti pentru asta, mai stati (nu e niciun risc de extinctie pentru specia umana, va puteti relaxa J). Daca va doriti enorm de mult un copil, incepeti prin a va pregati pentru el, nu doar medical, dar si mental si chiar social. Viata voastra se va schimba fundamental si, daca veti fi pregatiti, partea buna e ca o sa va placa schimbarea asta.

Iubirea si timpul petrecut cu copilul nu pot fi inlocuite de nimic!

 

 

photo: http://data2.whicdn.com/images/24623542/large.jpg 

ce spun eu si ce auzi tu 2

Noutati

08 Martie, 2018

La multi ani femeie

03 Februarie, 2018

Timp încotro fugi?

26 Iunie, 2017

Mama m-a invatat primii pasi ai iubirii

Parteneri