Raluca Anton - Doctor in psihologie, psihoterapeut specialist

De ce eu? 

Pentru că știu, cred, vreau și pot să te ajut să aduci schimbarea în viața ta și să îți găsești echilibrul în relațiile tale! 

Fericirea nu depinde de ceea ce îți dă viața, ci de cum primești tu ceea ce ea îți dă!

Cred sincer că a fi fericit e o abilitate. Viața nu e rea sau bună, viața e colecție de experiențe. 

GĂSEȘTE-ȚI ECHILIBRUL!

Când viața este un șir de schimbări, echilibrul este mereu dificil de găsit. Relațiile noastre, viața emoțională, profesia, aspirațiile, locul nostru în comunitate și multe altele pot conta în ”ecuația” echilibrului personal. 

Copiii si ecranele din viata noastra.

15.04.2015, scris de: Adela Moldovan


Poza 1O intrebare pe care o primesc frecvent este “Cat timp poate petrece un copil in fata ecranului si incepand cu ce varsta?”. Reglementarile actuale sunt pe scurt asa: inaintea varstei de 2 ani deloc, nu este necesar si nu sunt dovezi ca timpul petrecut in fata ecranului chiar si la programe sau aplicatii cu continut educativ aduce beneficii copiilor. Sigur, copiii pot invata sa utilizeze rapid gadgeturile din viata noastra si poate fi distractiv sa urmarim cat de bine se descurcam un copil de nici 2 ani pe tableta in timp ce bunicii sai nu se descurca deloc, dar asta nu inseamna ca este un beneficiu in asta. Nu exista dovezi ca acesti copii se dezvolta mai rapid, ca isi dezvolta si mentin vreun avantaj fata de cei care nu le utilizeaza atat de timpuriu. Dupa varsta de 2 ani, copiii pot sa inceapa sa fie expusi in fata ecranului, fara a se depasi 2 ore zilnic.

De ce nu se recomanda expunerea copiilor la tot ceea ce inseamna ecran (TV, tableta, telefon, laptop) desi noi adultii le utilizam foarte des si abilitatile noastre de a le folosi reprezinta de multe ori un avantaj la un loc de munca? Pentru ca tot ceea ce facem noi, activitatea noastra ne modeleaza creierul pur si simplu. Iar pentru copii, care au un creier in plina dezvoltare aceasta modelare trebuie controlata pentru a nu produce anumite pagube greu remediabile. Dpdv psihologic, utilizarea excesiva a ecranelor este asociata cu dificultati de somn (pentru ca creierasul lor suprastimulat nu se poate relaxa ca sa adoarma) si probleme comportamentale (din cauza suprastimularii devin agitati, in agitatia lor sunt dificili de gestionat, pedepsiti frecvent si de aici un cerc vicios intre pedepsa si starea de agitatie/furie) ca sa mentionam doar cateva. Creierul copiilor proceseaza toti stimulii (obiecte, imagini, culori, sunete etc.). Programele & aplicatiile ce ruleaza pe un ecran reprezinta un bombardament de stimuli (sunt livrati creierului multi stimuli intr-un interval scurt de timp). Creierul copiilor este adesea depasit de acest bomardament si utilizarea excesiva a ecranelor poate dauna (de la ochisori prea obositi, la dureri de cap, dificultatea sau refuzul de a adormi, probleme comportamentale, comportament agresiv mai ales daca si continutul urmarit e unul agresiv s.a.).

Acestea fiind zise, nu as condamna nicicand un parinte care il lasa pe copil sa urmareasca uin desen animat intr-un moment in care nu ii poate acorda atentie copilului sau. Decat un copil frustrat sau accidentat, mai bine unul care a urmarit desene. De asemenea, recomand uneori parintilor care nu reusesc sa administreze copiilor medicamente sa se foloseasca de aceste gadgeturi ca distragere. Insa totul tine de echilibru. Daca controlam timpul de expunere si calitatea a ceea ce urmaresc copiii, putem sa traim in continuare in era digitala si sa ne bucuram de ecranele din viata noastra.

Insa, din cand in cand va recomand sa va provocati familia la cate o zi fara ecran. Va invit pe pagina de Facebook sa urmariti provocarea #zilefaraecran unde eu va voi impartasi cum umplu eu timpul cu fetele mele si astept si experientele voastre: ce faceti ca sa evitati sa porniti T.V.-ul, mai ales cu copiii mai mari care cer sa urmareasca anumite programe, care sunt momentele dificile in care recurgeti la gadgeturi si nu va imaginati cum le-ati putea depasi fara un pic de ajutor din partea  ecranului. Va astept acolo!

 

photo: http://3.bp.blogspot.com/-e4WJ5a0TRlc/VR2KAVUsHyI/AAAAAAAAEOw/bRa_yvToXd4/s1600/Limiting-Kids-Screen-Time.png 

ce spun eu si ce auzi tu 2

Noutati

08 Martie, 2018

La multi ani femeie

03 Februarie, 2018

Timp încotro fugi?

26 Iunie, 2017

Mama m-a invatat primii pasi ai iubirii